sislovensko enenglish                                                       košarica

figure priznanih oblikovalcev

šahovske figure ** VURNIK ** oblikovanje Janez Suhadolc

 


Janez Suhadolc (1942) je redni profesor za prostoročno risanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. V javnosti je znan tudi kot oblikovalec in izdelovalec različnih unikatnih kosov pohištva - predvsem stolov, med katerimi velja izpostaviti stole, izdelane za papeža Wojtylo. Zapisal je:« Če sem že Slovenec in ne Nemec, Brazilec, Perzijec ali Hotentot, potem se mi zdi smiselno, da se tudi v svoji umetnosti skušam izražati po slovensko!« Svoje pedagoško delo je predstavil v knjigi »Prostoročno risanje za arhitekte«, predstavitev pohištva pa v treh knjigah Stoli/Chairs. Za svoje delo je med drugim prejel tudi Župančičevo nagrado (1972) ter nagrado Prešernovega sklada (1978).

A poleg vsega naštetega je Janez Suhadolc še nekaj; velik ljubitelj šaha. Ljubezen do kraljevske igre mu je bila položena že v zibko, saj je njegov oče, sicer dolgoletni sodelavec arhitekta J. Plečnika,  oblikoval eno izmed prvih slovenskih šahovskih garnitur. Kdo bi lahko bil primerenejši za oblikovanje šahovske garniture, kot oblikovalec in šahist v enem, ki lahko združi unikaten design z izjemno igralno uporabnost ? V spomin in čast priznanim imenom slovenske arhitekture, se njegove garniture imenujejo prav po njih.  

 


Šahovska garnitura Vurnik se nekoliko spogleduje s trebušatimi loki Vurnikovega Sokolskega doma iz leta 1925 na Taboru v Ljubljani. Za to stavbo velja, da se zgleduje po slovenski in slovanski umetnostni tradiciji in res, šahovska garnitura nekoliko spominja tudi na znano rusko »babuško«.

Ivan Vurnik (1884 – 1971) je s Plečnikom soustanovitelj univerzitetnega študija arhitekture na Slovenskem. Je arhitekt Škofijske kapele v Trstu (1915), Zadružne banke v Ljubljani (1922), Sanatorija na Golniku (1922), Kopališča v Radovljici (1933) in več drugih izvedenih in neizvedenih arhitekturnih zasnov.

Javna predstavitev garnitur je potekala v Galeriji ARS, 11.06.2010. Otvoritveno partijo sta odigrala dr. Milan Zver ter GM Duško Pavasovič (več slik v galeriji, revija Polet * članek o figurah, intervju z Janezom Suhadolcem).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

- za izdelavo je uporabljen plemeniti les javor & oreh
- višina kralja 100 mm, največji premer 44 mm
- ročno stružene ter obdelane figure (galerija)
- ročno rezbarjene konjske glave
- obtežene figure
- figure opremljene z podlogo iz filca
- večkratna površinska zaščita figur z vmesnim poliranjem
- v ceni upoštevana dobava figur v osnovni šatulji
- garnituri je priložen certifikat o izdelavi na ime kupca oz. imetnika
- možnost nakupa 2 dodatnih kraljic
- cena brez DDV

   

 

 

 

 

    

 

Cena: 498.00

 V košarico

  Pogoji poslovanja