sislovensko enenglish                                                       košarica

figure priznanih oblikovalcev

šahovske figure ** PLEČNIK ** oblikovanje Janez Suhadolc

 

 

 


Janez Suhadolc (1942) je redni profesor za prostoročno risanje na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. V javnosti je znan tudi kot oblikovalec in izdelovalec različnih unikatnih kosov pohištva - predvsem stolov, med katerimi velja izpostaviti stole, izdelane za papeža Wojtylo. Zapisal je:« Če sem že Slovenec in ne Nemec, Brazilec, Perzijec ali Hotentot, potem se mi zdi smiselno, da se tudi v svoji umetnosti skušam izražati po slovensko!« Svoje pedagoško delo je predstavil v knjigi »Prostoročno risanje za arhitekte«, predstavitev pohištva pa v treh knjigah Stoli/Chairs. Za svoje delo je med drugim prejel tudi Župančičevo nagrado (1972) ter nagrado Prešernovega sklada (1978).

A poleg vsega naštetega je Janez Suhadolc še nekaj; velik ljubitelj šaha. Ljubezen do kraljevske igre mu je bila položena že v zibko, saj je njegov oče, sicer dolgoletni sodelavec arhitekta J. Plečnika, oblikoval eno izmed prvih slovenskih šahovskih garnitur. Kdo bi lahko bil primerenejši za oblikovanje šahovske garniture, kot oblikovalec in šahist v enem, ki lahko združi unikaten design z izjemno igralno uporabnost ? V spomin in čast priznanim imenom slovenske arhitekture, se njegove garniture imenujejo prav po njih. 


Jože Plečnik (1872-1957), velja za največjega slovenskega arhitekta. V svetu se je uveljavil z inovativnimi rešitvami na arhitekturnem, urbanističnem ter pedagoškem področju. Za časa  ustvarjanja je deloval razpet med Ljubljano, Dunajem ter Prago, kjer je zapustil  neizbrisen pečat svoje genijalnosti. Njegova dela so večna; Ljubljana - NUK, Tromostovje, Žale, Tivoli ; Praga - Hradčani; Dunaj - cerkev Sv. Duha, Zacherlova hiša). Plečnikov tesni sodelavec je bil tudi oče  Janeza Suhadolca, ki je tako osebno poznal velikega arhitekta in mu v spomin posvetil unikatno šahovsko garnituro, katero je oblikoval po motivih njegovih del. Tekač in kmet sta stožičaste oblike, kakor spomenik Davorinu Jenku - dvojni konj je nasajen na valj, kakor pri kljuki na vhodnih vratih NUK - tdnjava posnema nagrobne kapelice - kralj in kraljica se zgledujeta po "Osijeških studijah".

Javna predstavitev garnitur
je potekala v Galeriji ARS, 11.06.2010. Otvoritveno partijo sta odigrala dr. Milan Zver ter GM Duško Pavasovič (več slik v galeriji, revija Polet * članek o figurahintervju z Janezom Suhadolcem).
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------


- za izdelavo je uporabljen plemeniti les javor & oreh
- višina kralja 110 mm, premer podstavka 37 mm
- ročno stružene ter obdelane figure (galerija)
- ročno rezbarjene konjske glave
- obtežene figure
- figure opremljene z podlogo iz filca
- večkratna površinska zaščita figur z končnim poliranjem
- v ceni upoštevana dobava figur v osnovni šatulji; možno tudi pakiranje v kovčku
- garnituri je priložen certifikat o izdelavi na ime kupca oz. imetnika
- možnost nakupa 2 dodatnih kraljic (namesto obrnjene trdnjave ob menjavi)
- cena brez DDV

   

 

 


* Plečnikova dela iz katerih je oblikovalec črpal navdih

kljuka v NUK

  


spomenik Davorinu Jenku, Cerklje
 

 


 "Osiješke studije"
 

 
 

 

Cena: 778.00

 V košarico

  Pogoji poslovanja